Martin Šolťák Šoltys - PAN fotograf kalendáře PÁLÍ! 2021

Zveřejněno: 20.srpna 2020

"Kouzlo fotografie spočívá v tom, že umí vyprávět příběh, zachytit emoce, vyjádřit vztahy mezi lidmi, nebo jen zaznamenat jedinečnost okamžiku". - fotograf Martin Šolťák Šoltys

A přesně i takové kouzlo bude mít preventivní kalendář proti popáleninovým úrazům PÁLÍ! 2021. 

Boj, naději a vítězství dětí po popáleninových úrazech podpořené pomocí hudebníků a fanoušků  uvidíme v roce 2021 očima „Pana fotografa“ Martina Šolťáka Šoltyse.

Fotografa, který dokáže zachytit krásu života tak nádherně, že až při prohlížení jeho fotografií si uvědomíme, jak často krásu života ve shonu ani nevidíme. A tak je skvělé, že mezi námi jsou takoví lidé, jako Martin, kteří nám umožní krásno objevit.

Při prohlížení fotografií Martina je vidět, že dokáže zachytit to co je třeba, v různých situacích. Při focení na ulici, při focení reportážních fotografií, koncertů, umění, portrétů, či aktů. Dokáže zachytit v jednom okamžiku krásu a syrovost současně. Ať už života, přírody, staveb, geometrie, žen, lidského těla.

Martine, co fotíš nejraději? "Moje nejoblíbenější disciplína je street foto v Indii, protože Indii miluju. Pro její barvy, krásný lidi, a všudypřítomný kontrast bohatství a chudoby." 

"Máš nějaký hodně silný zážitek, který Ti focení „darovalo"? "Jako jeden z mála fotografů, jsem měl možnost fotit kremace na Manikarnika ghátu v jednom z nejposvátnějších míst hinduismu v Indickém Váránásí. Fotit mezi hořícími těly z takové blízkosti co jen žár dovolil, byl pro mne asi nejsilnější zážitek za foťákem. Tyhle fotky jsem tenkrát potřeboval pro svůj fotografický projekt "Recyklace duše", který dokumentoval život člověka od narození až právě po to zpopelnění na hranici, tak jak jej prožívají hinduisté v jejich koloběhu reinkarnací. Celý projekt a výstava z něj měl velký úspěch, tak jsem se rozhodl tyto fotky ještě jednou "zrecyklovat" v klasické fotoreporáži, abych lidem přiblížil jak tyto kremace na břehu Gangy probíhají. Oheň nemusí být jen nebezpečný...

Je nám ctí, že právě pan Martin Šolťák Šoltys zachytí i naše příběhy, boj, štěstí a emoce, do kalendáře PÁLÍ! 2021.

Daruje nám spoustu svého času, trpělivosti, myšlenek a nápadů. Věnuje nám svůj dar vidět a zachytit. Daruje nám své fotografie. Stráví s námi spoustu chvil, hodně času při fotografování, při cestování. Obětuje spoustu nocí při zpracování fotografií a při konečné grafické úpravě kalendáře.

Marně si lámu hlavu, co člověka vede k takovýmto činům. A tak se zeptám přímo pana Šoltyse. Proč?  Odpověď:  „Čím výš vzlétneme, tím menší se zdáme těm, kteří nedovedou létat." 

mart aa

Poprosila jsem Martina o možnost zveřejnění několika jeho fotografií. "Pár" mi jich poslal. K vybrání. Vybrat z nich nejlepší však nešlo. Všechny jeho fotografie jsou silné a nádherné. Vtáhnou nás do dalších dimenzí lidského bytí. 

Vítejme ve světě viděném očima Martina Šoltyse. 

mart f

mart d

mart h

mart zf

Martin aa

mart j

mart g

mart n

mart i

mart zl

mart zp

mart zr

mart x

mart k

mart l

mart c

mart m

mart zi

mart o

mart zg

mart r

mart w

mart t

mart za

mart s

mart p

mart zk

mart b

mart a

mart v

mart z

mart zb

mart ze

mart xx

mart zc

mart zo

mart zd

mart u

mart zm

S velkou úctou děkuji.  Iv. Nikitinská

Více: http://martinphoto.cz/   https://www.facebook.com/martinphoto.cz

Fotoreport "Kremace v posvátném Varásí": https://www.facebook.com/pg/martinphoto.cz/photos/?tab=album&album_id=583346435345499


 

Martin Šolťák Šoltys - PAN fotograf kalendáře PÁLÍ! 2021