Náš dron chrání nevinné obyvatele Ukrajiny

Zveřejněno: 13.dubna 2022

Naše parta s krycím názvem Anya, má za sebou již tři mise s humanitární pomocí na Ukrajinu a se záchranou maminek s dětmi z okupované Kyjevské oblasti. Anya je dívka z Užgorodu, které předáváme naši pomoc a ona ji dostává dál do válečných oblastí, kde je pomoci třeba. Další borci jsou František Hurtík, dřevorubec, policista. Josef Staňo, lesák a lovec, tatínek malého Josífka. Milan Dvořák, tesař, hasič a tatínek dvou malých dětí. Michal Staňo, umělecký řezbář, tesař.  A já, Iv. Nikitinská, hlava a duše org. AVALONE, která pomáhá dětem a chrání je.  
Dne 30.3. 2022 se mi podařilo získat od firmy DronPro, pro naše přátele na UA, vzácný dar. Dron DJI Mavic. Tento "droní raubíř" u 3. generace dronů Mavic, se pyšní hned 2 integrovanými kamerami v jednom těle – kamerou Hasselblad a tele kamerou, které mezi sebou umí automaticky přepínat. Ve vzduchu na jedno nabití vydrží letět až 46 minut, což je rekord ve své kategorii.

"Dron DJI Mavic 3 má na těle integrované 2 kamery – jednu klasickou s rozlišením až 5,1 K a druhou telekameru pro až 28násobné přiblížení na objekt, který nás z ptačí perspektivy zaujal. Ve vzduchu na jedno nabití vydrží až 46 minut a umí sám detekovat překážky ve všech směrech, čímž kryje záda pilotovi, který dron ovládá. Jde tak o mocného parťáka a aktuálně nejvyspělejší spotřebitelský dron od DJI, který ale zvládne s přehledem i profesionální mise." - PhDr. Anna Sálová, https://dronpro.cz/

O 30 hodin později jsme drona předali Anye v Užgorodu. Jsme přesvědčeni, že "náš" dron ochrání co nejvíce životů nevinných lidí. 

O naší třetí výpravě vypráví František: "O misi dron by se toho nechalo napsat spoustu. Na začátku toho všeho byl jen Ivy nápad, který se překlopil v návrh a ten kupodivu prošel na všech frontách, zejména teda u firmy DronPro, která nám dala úplně tu nejhustší věc, co jsme během našich výprav vezli a sice nadupaný dron Mavic 3 more combo. Pořád jsem tomu napůl nevěřil, dokud jsme ho nebyli slavnostně převzít v prodejně na Smíchově. Tím byl osud naší party pro další cestu zpečetěn.

Anya g - dronPředání dronu v prodejně DronPro v Praze. Zleva: Iv. Nikitinská, František Hurtík a zástupkyně f. DronPro. Držící vzácný dron DJI Mavic 3 Fly More Combo, v hodnotě 74 490 Kč. (https://dronpro.cz/dron-dji-mavic-3-fly-more-combo)

Jako obvykle to chtělo trochu obav a stresu okolo, neboť situace na Ukrajině se stále zhoršuje, chtělo to prostředky na cestu a nějaké věci navíc, abychom nejeli úplně "naprázdno". Poprvé jsme jeli přes Slovensko a slovenský hraniční přechod, který by obsáhl jeden večer vyprávění.
Od fronty, kterou jsme kvůli nákladu humanitární pomoci absolvovali mezi kamiony (jako jediní v osobáku), až po vyběhávání deklarace, co všechno vezeme. Kvůli přílivu zásilek všeho možného a pár šmejdů, kteří situace využívají, už značka červeného kříže mnoho neznamená a každý musí dokládat jmenovitý seznam položek, co se veze. Palivo v litrech, zbytek v počtu a hmotnosti. Zkrátka nic, co chce člověk vyběhávat ve dvě hodiny v noci, někde v celní zóně.
Ale profi přístup a pevné nervy tamních vojáků nás zachránily a dostali jsme se dovnitř jako obvykle."

František pokračuje: "Rádi jsme se opět shledali s Anyou, která nás jako obvykle přivítala v armádním oblečení a s odhodláním a vytrvalostí, před kterým může každý z nás jen smeknout a divit se.
Kvůli situaci jaká tam je, nařízeních o vzdušném prostoru, která tam vešla v platnost atd. se neohlášený a bezdůvodný start dronu trestá odnětím svobody na 6 let. Přesto jsme mohli Anye předat Mavica alespoň symbolickým letem v nízké výšce, abychom objasnili rozložení, složení, ovládání atd.

wAnya dron aaaDron poprvé ve vzduchu na území Ukrajiny. Pod dohledem Anyi. Zleva: František Hurtík, Michal Staňo, Anya, Josef Staňo) 

Cestu zpět jsme kvůli kratší frontě zvolili přes Maďarsko, kde jsme to opět stočili do Slovenska. To nejlepší a nejsilnější, co vidím na této cestě, je pocit, že zapadáme do soukolí pomocných sil, které se zaplať bůh stále rozrůstají. Když si přečtu článek o tom, kolik Německo Ukrajině poslalo kulometů a nábojů, nebo že Austrálie poslala obrněné transportéry, vždycky se jen usměju a představuju si, že nad tím vším lítá "náš" dron a hlídá to.
Jen partička kamarádů ze středního Povltaví, jedna hodná firma a čtyřvrtulová mašinka, která nás všechny namotivovala abychom i nadále vytrvali a pomohli něčemu co má smysl.
Alespoň s tím málem, co máme. .....Protože tank nám ještě nikdo nedal."  

Fotogalerie: 
Po předání jsme měli několik hodin na nastudování ovládání drona. Jeho startu, letu, focení, filmování, přistání. 

wAnya dron g

wAnya dron f

wAnya dron eJeště tu noc jsme dostali drona do vzduchu, kde vyfotil svou 1. fotografii. 

wAnya dron - 1. let

Start výpravy do Užgorodu. 

wAnya dron odjezd

Za 30 hod po převzetí dronu ve firmě DronPro jsme drona dokázali předat Anye v Užgorodu. A učili jí ho ovládat. 

wAnya dron m

wAnya dron i

Letí. :) 

wAnya dron bA fotí. :)

Anya dron aPrvní fotka nafocena Anyou dronem ze vzduchu. 

wAnya dron d

Anya nás provedla krásným Užgorodem. 
Anya synagoga
"Užhorod je krásné město. Bylo tam celkem život. Jen mě mrzí, že ještě nekvetly sakury." - Michal Staňo

wAnya dron j
Ještě ten den Anya předala drona ukrajinské armádě. A další den nám přišlo poděkování, fotografie a videa z Luganska. Kde "náš" společný dron, chrání děti, ženy, staré lidi...civilní obyvatelstvo. Kde nikdo nechce umírat ve válce. A my nikomu nepřejeme umírat ve válce. 

Anya dron b

Anya v době míru. Moc si přejeme, ať MÍR již opět je. Nic nemůže ospravedlnit smrt a utrpení nevinných. 

wAnya b
Nyní chystáme další výpravu. Je to jen kapka vody v oceánu. A oceán je jen hodně kapek. Věřím, že to mělo smysl a že bude mít smysl i další cesta. Díky moc všem za podporu a pomoc!

Moc nám pomůžete Vaší finanční podporou na naftu a materiální pomoc na transparentní účet "AVALONE":  2901779401 / 2010. 

"Pomáháme alespoň s tím málem, co máme. .....Protože tank nám ještě nikdo nedal." - František Hurtík. 

Text: Iv. Nikitinská, František Hurtík, Michal Staňo, foto: František Hurtík


 

Náš dron chrání nevinné obyvatele Ukrajiny