Jak to všechno s PÁLÍ! vlastně začalo

Zveřejněno: 15.prosince 2017

Máme kamaráda Dana, který před lety utrpěl těžké popáleniny na více než 93% těla. Je zázrak, že přežil. Ale bojoval statečně a vybojoval si život. život převážně v nemocnici, kde absolvuje jednu rekonstrukční plastickou operaci za druhou. Loni na podzim už to byla jeho 55. operace. Od té doby jich má za sebou zase o deset víc.

Přemýšleli jsme, jak mu pobyty v nemocnici trochu zpříjemnit a život trochu projasnit. Oslovili jsme tady dva známé lídry slavných českých punkových kapel, s kterými jsme dříve spolupracovali, zda by mohli Danovi podarovat nějaké své propagační věci - cédéčko, tričko, samolepku - které by mu jistě udělaly radost a v jeho nelehkém boji ho povzbudili. Zareagoval jen jeden. Zdeněk Růžička z kapely SPS.

Dan a Zdeněk SPS

Zareagoval ihned a nabídl své obrovské srdce na otevřené dlani. Nejen, že věnoval Danovi dárky, ale sám osobně mu je do nemocnice přinesl. Strhl s sebou i kluky z kapely, kteří Danovi sehnali starší notebook. Přidal se další kamarád, který, se o Danovi dověděl a koupil mu mobil. Dan najednou zjistil, že na světě není sám, že se o něj někdo zajímá. Ne proto, aby se vyfotil do Blesku s nejvíc popáleným dítětem, ale pro něj samotného. Že jsou tu lidé, kteří mu chtějí pomáhat nést to nepředstavitelně těžké a bolestivé břímě neustálého zápasu s následky tak těžkého popálení.

A my z Avalone jsme díky Zdeňkovi začali na Danově příběhu poznávat dobro, které v lidech kolem je a to, že chtějí pomáhat.

Zdenek SPS a Filip

Na Zdeňkovu výzvu na Facebooku zareagovali další srdcaři. Punkerka, která spontánně uspořádala u nich v hospodě sbírku mezi štamgasty a domluvila první preventivní přednášky na základní škole ve svém městě. Paní, která poslala hračky pro popálené děti. Srdcaři, kteří spontánně posílali finanční dary na další činnost Avalone.

 A bylo nastartováno! Rozeběhl se preventivní program "PÁLÍ!" ve školách a dětských domovech. Rozebíhají se pilotní programy zaměřené na integraci popálených dětí zpět do společnosti. Přichází další a stále nové nápady, co by se ještě dalo dělat a jak by se ještě mohlo pomoci.

Nejsou žádná slova, kterými bychom mohli ocenit to, co pro Avalone a pomoc popáleným dětem Zdeněk Růžička udělal tím, že projevil obyčejný lidský zájem!
Díky moc, Zdeňku, že jsi s námi a že Tě to taky PÁLÍ!

Zdenek SPS, Filip, Dan


 

Jak to všechno s PÁLÍ! vlastně začalo