Popálený hrdina plk. František Truhlář

Zveřejněno: 21.září 2018

O příběhu válečného hrdiny, československého letce RAF v Anglii Františka Truhláře jsme se dověděli od zakladatele a předsedy Czech Spitfire Clubu, pana Ing. Sadeckého, který pozval naše popálené hrdiny na vyhlídkový let nad Vysočinou.

Byl to příběh tak neuvěřitelně silný, že jsme se rozhodli se vší úctou a pokorou zveřejnit jej na našem webu v sekci Popálení bojovníci.

František Truhlář ve svých 23 letech uprchl z Pretektorátu Čechy a Morava na západ, aby nejprve ve Francii a následně v Anglii bojoval za svou vlast proti fašistickému Německu. Dvakrát jen zázrakem přežil pád letadla a dvakrát byl rozsáhle popálen. Popálen tak, že poté, co vybojoval holý život, musel mu být dokonce opakovaně rekonstruován obličej.

František Truhlář

Po prvním zranění, kdy jako jediný přežil pád bombardéru, bál se vyjít mezi lidi. Bál se reakcí na své znetvoření. V Anglii se však setkal s pozitivními reakcemi. Obyčejní lidé se k němu chovali jako k hrdinovi, který bojoval a trpěl za jejich zemi. Dal se dohromady a znovu se vrátil do aktivní služby.

Konec války zastihl Františka Truhláře opět v nemocnici, kde bojoval s následky svého druhého zranění, které utrpěl při pádu své stíhačky. Při návratu z mise mu došlo palivo, když doprovázel letoun svého kamaráda do bezpečí.

Do vlasti se vrátil ve svém spitfiru jako major a po doléčení zranění se stal zástupcem velitele Leteckého pluku 12 v Praze - Kbelích.

U obyčejných lidi se však doma na rozdíl od Anglie setkával převážně s necitlivými reakcemi a bezohledným a krutým chováním. Jeho spolubojovník, slavný stíhací pilot František Fajtl, vzpomínal, že k Františku Truhlářovi jednou do vlaku přisedla mladá žena s dítětem. Dítě začalo plakat a žena se obořila na válečného hrdinu v uniformě ověnčené metály za hrdinství a chrabrost: "Jděte pryč! Copak nevidíte, že se vás bojí? Takoví jako vy by vůbec neměli chodit mezi lidi!"
František Truhlář vstal, odešel z kupé a na chodbičce vlaku se rozplakal. Svému kamarádovi majoru Ezbedovi se pak svěřil: „Vidíš, jsem tady už jen proto, abych strašil děti. Bylo by lepší, kdybych se zastřelil...“

Pohnutý osud válečného hrdiny, československého letce RAF, majora Františka Truhláře se naplnit v jeho pouhých 29 letech, když tragicky zahynul při přeletu svého rodného města, Lomnice nad Popelkou. Příčina jeho posledního pádu nebyla dodnes vysvětlena. Zda šlo jen o nešťastnou chybu tohoto zkušeného pilota nebo se na něm podepsala silně podlomená psychika způsobená následky devastujících válečných zranění, to zůstane již navždy nezodpovězenou otázkou...


 

Popálený hrdina plk. František Truhlář