Vyhlídkový let pro popálené bojovníky

Zveřejněno: 23.září 2018

Czech Spitfire Club pod vedením svého zakladatele, pana Ing. Sadeckého pozval naše popálené bojovníky na vyhlídkový let nad Vysočinou. Pan Ing. Sadecký, sám nadšený pilot, zkušeně vybral středu 19. září, kdy bylo pro let naprosto ideální počasí. Na jihlavské letiště jsme dorazili asi hodinu před letem. Pan Sadecký nás provedl moderním otočným hangárem a seznámil kluky s ovládáním letadla, které si mohli sami "na sucho" ošahat. Samotného letu se zúčastnili naši popálení bojovníci Filip a Dan a také předsedkyně spolku AVALONE, Iv Nikitinská. 

Po nádherném letu nad Lipnicí, Javořicí, Telčí a Jihlavou zbyl ještě čas na povídání o leteckém sportu a o československých letcích v Anglii. Dověděli jsme se silný příběh válečného hrdiny, který dvakrát přežil pád letadla a pokaždé byl velmi rozsáhle popálen. Stejně jako dnes i v čerstvě poválečné době se popálený člověk setkával s ústrky a necitlivým chováním ze strany hloupých lidí. Překvapilo nás, že i takoví váleční hrdinové, kteří bojovali za naši svobodu, se nevyhnuli stejně zlým a bolestivým reakcím okolí, jaké znají i naši popálení bojovníci. A že i oni často nesli svůj úděl velmi těžce a hořce.

Na rozloučenou dostali kluci od Czech Spitfire Clubu model spitfiru a další dárky. Odcházeli tak z jihlavského letiště nejen plni zážitků, ale také s plnou náručí dárků a volnými vstupy do nově otevřeného Muzea RAF v Polici.

Děkujeme Czech Spitfire Clubu a jmenovitě panu Ing. Sadeckému a také společnosti Air Jihlava Service za úžasné odpoledne, které pro nás připravili a už teď se těšíme na příští setkání, třeba právě v Muzeu RAF v Polici.

foto06

foto04

foto02

foto05

foto07

foto03


 

Vyhlídkový let pro popálené bojovníky