Postavíme Dana na vlastní nohy

Zveřejněno: 15.února 2019

V sedmnácti člověk dělá různé vylomeniny. Známe to všichni. Většina z nás může jen děkovat Bohu, že ty jeho vylomeniny neskončoly tak tragicky, jako nápad Dennyho a jeho kamaráda udělat si fotku na odstaveném vagónu. O nebezpečí, které tam na něj číhá, neměl nejmenší tušení. Stejně jako desítky jeho vrstevníků, jejichž výprava za atraktivním selfíčkem skončila na jedné z našich popáleninových klinik. V tom lepším případě. To je důvod, proč místo toho, abychom soudili hloupý nápad, raději hledáme cesty, jak pomoci těm, kteří už zaplatili svým zdravím, ale i těm, kteří to ještě nezkusili a podobný bláznivý nápad teprve hlodá v jejich mladé rozevláté hlavě.

Dennyho příběh už znáte. Zaplatil nesmírně krutou cenu. Troufáme si říct, že nikdo z nás si ani vzdáleně nedokáže představit, čím vším musel projít, čím prochází a co na něj v životě ještě čeká. Nikdo z nás by ani na vteřinu neměnil. Nemusíme však Dennyho jenom litovat, můžeme mu v jeho šílené situaci pomoci. Pomoci mu získat samostatné bydlení, aby nemusel být trpěn tam, kde ho nechtějí. Speciální řidičák a úpravu auta na ruční řízení, aby se nemusel doprošovat cizích lidí, když potřebuje dojet byť jen pro hloupý nákup. Nebo ten speciální vozík, který vidíte na fotce, který však není jeho, ale musel si ho vypůjčit, aby na tiskové konferenci k propuštění z nemocnice před novináři nevypadal "blbě" a potom ho zase honem rychle vrátit, protože i půjčení je velmi drahé.  

Skvělá herečka Eva Holubová to nedávno vystihla naprosto přesně. "Když na nás vrchnost kašle, musíme se holt o sebe navzájem postarat sami". Dan ani po třičtvrtě roce nemá slíbenou speciální protézu - jakousi skořápku, aby se mu v sedě neroztékalo tělo a nedělaly se mu bolestivé hnisavé proleženiny. Místo rychlé a efektivní pomoci ho úředníci zahrnují jen dalšími a dalšími lejstry a formuláři, které je třeba vyplnit a doložit. Se svými nulovými životními zkušenostmi se v těch papírech utápí a neví si rady. 

Proto jsme nesmírně šťastní, že jsou mezi námi lidé s velkým srdcem, jako pan Tomáš Pečenka, majitel portálu www.pribram.cz, který, když se o Dennyho situaci dozvěděl, neváhal ani okamžik a vyhlásil sbírku nazvanou "Postavíme Dana na vlastní nohy". Cílem sbírky je pomoci Danovi ke speciálnímu invalidnímu vozíku, speciálním protézám, speciálnímu řidičskému průkazu a možná i k vlastnímu bydlení.

Přispět můžete i vy, jakoukoliv částkou na transparentní účet u České spořitelny. Číslo účtu je 3201273113/0800.

Všichni zúčastnění (Česká spořitelna i advokátní kancelář JUDr. Dagmar Říhové, která na sbírku dohlíží) se vzdali jakýchkoliv honorářů, takže každá vybraná koruna skutečně poputuje na pomoc Danielu Křečkovi.

Vyhlášení sbírky proběhlo dne 14. února 2019 na zpravodajském portále www.pribram.cz a sbírka je povolena Ministerstvem Vnitra ČR.

 


 

Postavíme Dana na vlastní nohy