Česká průmyslová zdravotní pojišťovna

Zveřejněno: 27.května 2020

Popáleniny jsou nejen bolestivé, ale i nákladné. ČPZP na léčbu popálenin dětí jen loni vydala 11 milionů korun

Popáleniny jsou nesmírně bolestivým úrazem, často vyžadující dlouhou a komplikovanou léčbu s doživotními následky a s hlubokými jizvami na těle i na duši. Současně je třeba nemalých výdajů z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP, www.cpzp.cz) uhradila od roku 2015 na léčbu popálených dětí do dovršení jejich plnoletosti téměř 57,5 milionu korun, z toho jen za uplynulý rok 2019 to bylo přes 11 milionů korun.

dreamstime_xxl_126161306

Ze statistik ČPZP, která je třetí největší zdravotní pojišťovnou v ČR, vyplývá, že loni se popálilo 1408 jejích pojištěnců ve věku od 0 do 17 let včetně. Za uplynulých pět let tuto zkušenost mělo 7 132 dětí, pojištěných u ČPZP. U dětí se nejčastěji vyskytují popáleniny ve věku od 1 roku do 3 let. Podle portálu neziskové organizace Bolíto jsou u takto malých dětí nejčastější příčinou opaření horkou tekutinou, jako je káva, čaj, horká voda z rychlovarné konvice, olej z fritovacího hrnce a podobně. Předškoláci na sebe zase často strhnou spolu s ubrusem nádoby s horkým obsahem, padají do nádob s horkou tekutinou, strkají prsty do elektrických zásuvek, popálí se o horká kamna nebo sporák.

U dětí ve věku mezi pěti a patnácti lety pak ubývá opaření a přibývá popálenin od hořícího oděvu, například při hrách se zápalkami či hořlavinami. Objevuje se také více úrazů elektrickým proudem vysokého napětí například v důsledku lezení na sloupy elektrického napětí nebo střechy železničních vagónů.

Skutečnost, že popálení patří k nejstrašnějším úrazům, které mohou naše děti či nás samotné potkat, si dobře uvědomuje maminka dnes dvanáctiletého Filipa, se kterým prožila velké utrpení, když syn ve svých pěti letech utrpěl těžké popáleniny. „Když už člověk tento úraz přežije, čeká ho náročná, dlouhodobá a nákladná léčba. A i když utrpení nelze přirovnat k žádným finančním nákladům, je fakt, že bez potřebných financí by se léčba nemohla uskutečnit. Jsem vám vděčná za uhrazení veškerých nákladů na léčbu mého malého syna. Za uhrazení mého pobytu s ním v nemocnici. Za uhrazení léčebných pobytů v lázních, kde jsem opět mohla Filípka doprovázet. Za úhradu další následné léčby. I díky Vám je Filip nyní živý, zdravý, šťastný kluk, plný síly, radosti a plánů do života," napsala Filipova maminka ve svém poděkování adresovaném České průmyslové zdravotní pojišťovně, kde je její syn pojištěn.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna ( https://www.cpzp.cz/ ) registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní příspěvky a programy plné výhod, slev a bonusů.

 

cpzp www

 

 Za AVALONE

"Vážená Česká průmyslová zdravotní pojišťovno,

úraz popálením patří k nejstrašnějším úrazům, které mohou naše děti, či nás samotné, potkat. Vyznačují se nezměrným utrpením, obrovskou bolestí a doživotními následky. Jizvami na těle. I na duši. Když už člověk tento úraz přežije, čeká ho náročná, dlouhodobá a nákladná léčba.

A i když utrpení nelze přirovnat k žádným finančním nákladům, je fakt, že bez potřebných financí by se léčba nemohla uskutečnit.

Před šesti lety utrpěl těžký úraz popálením můj tehdy pětiletý syn Filípek. Jsem Vám vděčná za uhrazení veškerých nákladů na léčbu mého malého syna. Za uhrazení mého pobytu s ním v nemocnici. Za uhrazení léčebných pobytů v lázních, kde jsem opět mohla Filípka doprovázet. Za úhradu další následné léčby.

I díky Vám je Filip nyní živý, zdravý, šťastný kluk, plný síly, radosti a plánů do života.

DĚKUJI VÁM. Iv. Nikitinská", (zakladatelka AVALONE)

KALENDÁR FILIP VITEZ

Jsme Vám vděční, že krom Vaší obrovské pomoci s léčbou následků popáleninových úrazů, nám pomáháte i s prevencí těchto úrazů. 95% úrazů popálením lze předejít. 

Společně počet popálených dětí snížíme na minimum.

Cíl: Stav počtu dětí na klinikách popáleninové medicíny: 0

DĚKUJEME

 


 

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna