Hrad Pecka

Ke kampani "PÁLÍ! nás to taky" se již přidalo mnoho obyčejných i neobyčejných lidí. Rodiče s dětmi, umělci, sportovci, zdravotníci, hasiči, školky, školy, ... lidé, kteří jsou tím, co dělají, pozitivními vzory a zdrojem inspirace a síly nejen pro popálené děti, ale pro každého, kdo se cítí bezmocný a slabý.

Nově se však přidal někdo velice neobyčejný a zvláštní - středověký hrad!

Hrad, který za dlouhých 700 let své existence pamatuje dny velké slávy, ale také totální beznaděje a zmaru i fenixovské povstání z popela. Dny, kdy byl důležitým bodem na středověké mapě Čech i dny, kdy se o něj nikdo nezajímal a byla to jen hromada stavebního materiálu.

Sídlil na něm hofmistr krále Jiřího z Poděbrad, nejvyšší zemský písař a ochránce Jednoty bratrské Mikuláš Hořický z Hořic. A také byl sídlem slavného Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, který se psal též "pán na Pecce". Velký vlastenec, cestovatel, vynikající muzikant, válečník a diplomat, zastávající v Českém království vysoké úřady, byl také jedním ze sedmadvaceti českých pánů, popravených po prohrané bělohorské bitvě na Staroměstském náměstí dne 21. června roku 1621.

Pana Haranta přišli zatknout právě na tento hrad - hrad Pecka v Podkrkonoší. Jako mnoho jiných hradů, i Pecka prošla ničivými požáry, naposledy roku 1830. Po tomto posledním požáru zbyly na Pecce obyvatelné jen dvě místnosti, ve kterých dožila stařena bez domova. Byl to poslední člověk, který kdysi slavný hrad obýval. Hrad chátral a rozpadal se. Pomohli tomu mimo jiné i lidé z městečka Pecka a širokého okolí, kteří jej postupně rozebírali na stavební kámen. Dodnes, projde-li se návštěvník vesničkou pod hradem, může vidět hradní kameny v podezdívkách domů a plotů prakticky na každém kroku. Na obranu Peckováků dlužno říci, že hrad nerozkrádali. Jeho rozebrání bylo posvěceno úřady až do roku 1921, kdy tomu paradoxně učinila přítrž sama obec Pecka, která hrad získala do svého majetku a jejíž obyvatelé se vzepřeli památkovému úřadu, který chtěl zachovat ráz zříceniny, a začali hrad sami rekonstruovat. Nyní je hrad Packa působivou dominantou malebného podkrkonošského kraje a útočištěm nejen mnoha turistů, ale také kulturních a společenských akcí.

A nově také dalším bojovníkem AVALONE s popáleninovými úrazy dětí. 

Děkujeme panu kastelánovi hradu Pecka za pozvání,  skvělou prohlídku celého hradu a velmi poutavé vyprávění o jeho historii. 

wpecka

wpeckab

wpeckag

wpeckah

wpeckaf

wpeckac

wpeckai

wpeckae

DĚKUJEME. Je nám ctí! 


 

Hrad Pecka