PÁLÍ! - míří do MŠ a ZŠ Kosova Hora

Zveřejněno: 24.ledna 2022

PÁLÍ! v MŠ a ZŠ Kosova Hora 

S velkou radostí a hrdostí oznamujeme zahájení turné PÁLÍ! po českých, moravských a slezských školách s preventivním programem bojujícím proti popáleninovým úrazům. První hrdinnou školou, která nás v novém roce 2022 pozvala a umožnila přednést všem jejím žákům náš preventivní program proti popáleninovým úrazům PÁLÍ, je Základní škola a Mateřská škola Kosova Hora.

Ročně v ČR utrpí úraz popálením v takovém rozsahu, že je nutný zásah lékaře, přes 100.000 lidí. Z toho 40.000 dětí. Každé 4 minuty přes den je popáleno 1 dítě. Popáleninové úrazy patří k nejtragičtějším úrazům s vysokou úmrtností. Když už člověk tento úraz přežije, čeká ho dlouhodobá, náročná a bolestivá léčba, která i přes vyspělost naší popáleninové medicíny zanechává celoživotní devastující následky a hluboké jizvy na těle i na duši. A přitom 95 % popáleninových úrazů LZE PŘEDEJÍT. Jak? PREVENCÍ.

První hrdinnou školou, která nás pozvala, je Základní škola a Mateřská škola Kosova Hora. Tato škola se nachází v nádherné obci Kosova Hora ve Středočeském kraji. Budova školy byla postavena již v roce 1826. Dnes se jedná o západní křídlo pozdějšího komplexu budov a přístavků, v jehož horních třídách probíhá výuka nepřetržitých 190 let. Základní škola Kosova Hora prošla v letech 2018-19 kompletní rekonstrukcí. Došlo při ní k přístavbě východní části budovy a k celkové modernizaci objektu. Díky tomu se nyní škola v Kosově Hoře řadí k nejmodernějším v regionu.

Škola je pro svůj nižší počet žáků vyhlášená rodinnou atmosférou a individuálním přístupem k žákům. Ke každoročním tradicím patří například drakiáda, vánoční jarmark nebo letní zahradní slavnost. Z dalších akcí školy nutno vyzdvihnout plavecký výcvik v Táboře a školu v přírodě. Příroda je ostatně to, co se jako červená nitka vine každodenním životem školy. Obec Kosova Hora je obklopena loukami a lesy, a tak není nic snazšího než vyběhnout na přírodopis, tělocvik nebo s družinou někam ven.

ZŠ a MŠ Kosova hora

Preventivní multimediální program PÁLÍ má za cíl seznámit děti a dospívající mládež s nebezpečím vzniku popáleninových úrazů a na konkrétních příbězích popálených dětí, našich popálených bojovníků AVALONE, ukázat jejich možné následky. Seznamuje děti s prevencí popáleninových úrazů a prevencí požárů. Učí děti, jak reagovat v nebezpečných situacích a jak správně poskytnout první pomoc při popálení a zachránit tak lidský život.

Toto vše je dětem předvedeno poutavou formou multimediálního programu, který propojuje hudbu, obraz, informace a přímá svědectví popálených dětí a jejich okolí, což programu dodává velkou autentičnost a sílu. Nedílnou součástí programu je také aktivní zapojení dětí formou dotazů, diskuze, zpětných vazeb, sdílení vlastních příběhů a také pohybu.

Když dítě slyší poučky o tom, co nemá dělat, vpustí je jedním uchem tam, druhým ven. A často to jde hned vyzkoušet. Ale až tehdy, když děti vidí následky na vlastní oči, začíná prevence získávat svou sílu a svou účinnost. A tak následky ukazujeme. Na vlastních příbězích.

Děkujeme ZŠ Kosova Hora za důvěru, spolupráci a pomoc. Děkujeme, že nám umožní během celých dvou dnů seznámit s prevencí popáleninových úrazů, s prevencí požárů a s první pomocí všechny své žáky. V každé třídě zanecháme na památku dárek - náš preventivní rockový kalendář PÁLÍ! 2022. A věříme, že žádný žák ZŠ Kosova Hora nikdy neutrpí úraz popálením. Protože 95 % všech úrazů popálením LZE PŘEDEJÍT. Jak? PREVENCÍ. 

Rozhovor ZS Kosova Hora b 
Ukázky a ohlasy z předchozích přednášek PÁLÍ. 

ŠKOLY B

ŠKOLY D

ŠKOLY F

ŠKOLY C

ŠKOLY I

ŠKOLY L

ŠKOLY H

ŠKOLY M

ŠKOLY J

ŠKOLY K

ŠKOLY E

ŠKOLY O

ŠKOLY G

ŠKOLY N

ŠKOLY W

ŠKOLY P

ŠKOLY U

ŠKOLY S

ŠKOLY V

wx 2022 PÁLÍ - PREVENCE POP. ÚRAZŮ

wx 2022 PÁLÍ PREVENCE POZARU

wxAVALONE - PALI! - 2022, 1. pomoc

ŠKOLY F

NA ŽIVOTECH DĚTÍ ZÁLEŽÍ. Iv. Nikitinská, AVALONE

 

 

 

 

 

 


 

PÁLÍ! - míří do MŠ a ZŠ Kosova Hora