Matyášek, AVALONE a KABÁT - CHCEME ŽÍT

Zveřejněno: 30.ledna 2023

Matyášek je velký bojovník, který všemi svými silami bojuje s akutní aplastickou anémií. K tomu zachraňuje další nemocné děti. Díky své odvaze a odvaze svých rodičů, zveřejnil svůj příběh ve výzvě CHCEME ŽÍT, která žádá lidi zdravé k darování kostní dřeně. Protože pro mnohé bojovníky s leukémií je transplantace kostní dřeně jedinou nadějí na život.
Děti se narodily proto, aby žily. Ne proto, aby umíraly. A na nás dospělých je děti chránit a zachránit.
Přečtěte si vyprávění Matyáška tatínka a maminky. Podobný příběh se může kdykoliv stát našim dětem, vnoučatům, dětem našich přátel, či nám samotným. 

"Matyáš byl úplně normální  a zdravý kluk, stejně jako jeho bratr Filip. Jsou totiž dvojvaječná dvojčata. Od malička jsme se snažili vést oba k aktivnímu život, myslím tím sport. Od čtyř let hrají oba fotbal, rádi lyžují a ještě víc si oblíbili kolo. Filip ještě chodí druhým rokem na atletiku, bohužel bez bráchy. V roce 2021 měl ještě Matyáš normální prázdniny jako jeho vrstevníci, až koncem prázdnin nám začalo docházet, že asi není vše úplně v pořádku.
Matyáš bWMatyášek 

Matyáš si začal stěžovat na únavu. Modřiny které měl např. z kola a s blbnutí na chatě, se mu vůbec nehojily. Vše vyvrcholilo  při odjezdu na fotbalové soustředění, odkud jsem ho vezl na pohotovost do Jičína a následně jsme jeli okamžitě sanitkou do Motola. V tu chvíli už jsem věděl že je to opravdu vážné, ale strach o syna mi nedovolil brečet hlavně kvůli němu. Vůbec nevěděl co se děje a proč  najednou jede v sanitcce, která  houká a jede rychle. Když jsme přijeli do Motola, museli Matyášovi okamžitě napíchnout kanylu, aby dostal pomoc ve formě destiček a krvinek, protože jeho hodnoty byly opravdu špatné.

Paní doktorka nám naznačila, že máme velký problém a že Matyáš je vážně nemocný. Byl naplánován odběr kostní dřeně, který potvrdil, že Matyášova imunita ničí jeho krvetvorbu. Diagnóza: Velmi těžká aplastická anémie.

Jediné co nám mohlo pomoci, bylo dostat od dárce kostní dřeň. Matyáš jako by si po týdnech v nemocnici moc dobře uvědomoval, že je to moc špatné. Nejhorší bylo, když se ptal jestli umře. Jeho stav byl opravdu velmi špatný a všichni lékaři a setřičky se snažili udělat maximum pro jeho zlepšení. I když jediná trvalá pomoc byla jen transplantace kostní dřeně. Nastalo hledání a čekaní na vhodného dárce. Bratr ani nikdo z nás nebyl vhodný. Přesto jsme věřili, že vše dobře dopadne a někdo nám pomůže. Dárce se naštěstí brzy našel a tím Matyášovi zachránil život. V půlce října už byl Matyáš na transplantační jednotce a dostal nový život. Novou kostní dřeň.  

Každý kdo to zažil, ví co to obnáší a samozřejmě tím to nekončí, ale pouze začíná. Po propuštění domů nastává přísný režim a každá chyba může mít velmi špatné následky. Matyáš je už rok po transplantaci, ale pořád ještě nesmí do školy a sportovat v kolektivu.

Když bylo vše v normálu nikdo by jsme nevěřily co všechno se dá vydržet. Ale nyní jsme rádi že vše dobře dopadlo a jsme všichni spolu pohromadě. I když návrat do normálního života bude ještě chvíli trvat. Chtěl bych poděkovat všem dárcům kostní dřeně. Bez nich by to nešlo, opravdu mockrát děkujeme!
Další poděkování patří do Motolské nemocnice všem co nám pomohli, protože to jsou  opravdu profesionálové! Také celé naši rodině, která nám také v téhle nelehké době pomáhala a naposledy Dobrým Andělům za finanční podporu, mockrát  děkujeme." - Josef, tatínek Matyáška a Filípka
Matyáš cwwwMatyášek s kamarády, dalšími bojovníky AVALONE, vlevo maminka s tatínkem

Očima maminky...
"Ahoj všem. Už několik týdnů žijeme tak trochu jiný život. Osud nám připravil ránu a my se s tím musíme poprat. Musím se vypsat...
Byla neděle 22.8.2021.Všichni kluci na fotbalovém soustředění a když mi ráno volá Pepa a slyším jen: "Zlato, teď musíš být statečná, slib mi to prosím...Jsem s Matym v Motole.
Nevěřím, nechápu. Přes slzy nevidím. Vždyť máme přeci zdravé dítě. Balím věci a jedu za nima.

O dva dny později se dozvídáme diagnózu. Akutní selhání kostní dřeně. Maty potřebuje kostní dřeň. Fíla jako brácha není vhodný dárce a hledá se dál. Doktoři našli dárce, kterému patří náš obrovský dík.
Život se nám otočil vzhůru nohama. Začátek byl hodně těžký. Maty se neustále ptal jestli bude ještě hrát fotbal, jezdit na kole, jestli se uzdraví. Pořád nám opakoval, že to bude dobrý. Nemůžu zapomenout ani na Filipa. Chybí mu brácha i táta.
Chybíme si všichni.

Jednou, když se mě Maty zeptal jestli umře, neudržela jsem slzy a řekla, že né. Že on to vybojuje.
Strašně mu pomohla paní doktorka a sestřičky, které si oblíbil a začal to všechno snášet o něco lépe.
Obrovský dík patří i Tobě Pepíno, jak to zvládáš. Bojuješ s Matym jak si přál.

Den D: 20.10.2021- Maty se dočkal a dostává kostní dřeň. Zvládá to neuvěřitelně dobře, bojuje co to jde. Z našeho malého chlapečka je najednou velký kluk. Ještě nejsme u konce, ale zvládneme to. Věřim tomu, Matyho žene spousta věcí na které se těší.
Obrovský dík patří také vám všem, co nám pomáháte, ale i za podporu, kterou nám dáváte. Věřte, že i malá pomoc je pro nás obrovská. Člověka to zase nakopne a ví, že na to není sám a má kolem sebe spoustu dobrých lidí.
Matýsku, máš skvěle rozehraný zápas a ty ho vyhraješ jako správný SPARŤAN. Všichni tomu věříme a držíme palce. Zase bude dobře, uvidíš zlato moje." - Romanka, maminka Matytáška a Filípka 

Matyáš W - KABÁTMatyášek s kamarády AVALONE a KABÁT, při focení plakátu ke kampani CHCEME ŽÍT. 

99jpgkabat Matyáš s kamarády AVALONE a KABÁT na plakátě s výzvou k darovaní kostní dřeně. 

CHCEME ŽÍT.

Každý rok je v ČR diagnostikováno přes 1 000 případů chorob krvetvorby. Z toho přibližně u 80 dětí.
Pro mnohé z nich je jedinou záchranou a nadějí na život transplantace kostní dřeně.
Transplantace kostní dřeně má vysokou úspěšnost, u dětí až 90%. Dárců kostní dřeně je však málo.
Pro každého čtvrtého pacienta se bohužel vhodný dárce nenajde a pacient umírá. 

A tak - MĚNÍME TO. ZMĚNÍME TO. MUSÍME.
CÍL: Vhodný dárce pro každé dítě umírající na leukémii.
NAJDEME JE.

 NA ŽIVOTECH DĚTÍ ZÁLEŽÍ. 


 

Matyášek, AVALONE a KABÁT - CHCEME ŽÍT