HRAJE SE O ČAS. Hledáme dárce pro Petříka

Zveřejněno: 8.března 2023

HRAJE SE O ČAS. Hledáme dárce dřeně pro Petříka

"Zhroutil se nám svět. Náš vytoužený syn Petřík má v 9. měsících diagnózu akutní lymfoblastická leukémie. Budoucnost se nám rozplynula a dnes nevíme co bude druhý den. Jediná cesta k záchraně života Petříka je transplantace kostní dřeně. Není však vhodný dárce. Moc Vás prosíme, pomozte nám dárce najít.
Darujte Petříkovi život."
- Petra, maminka Petříka 

 Péťa wa

Petřík bojuje o svůj život. I když před několika dny oslavil teprve své 1. narozeniny. Diagnóza: Akutní lymfoblastická leukémie. Zachránit ho může pouze dárce kostní dřeně. Který však prozatím není. A tak hledáme.
Péťa wb
Akutní lymfoblastická leukémie je závažné onemocnění krvetvorby podmíněné nekontrolovaným dělením nezralých buněk označovaných jako lymfoblasty.
Obecné příznaky jako jsou únava, slabost, krvácivé projevy a chudokrevnost, bolesti v kostech a kloubech.

 „Petřík se narodil jako zdravý chlapeček vážil 4,120 a měřil 53 cm. Nikdy nebyl nemocný, všechno zvládal dobře. Až do 12. listopadu 2022, kdy při rýmě a kašli se mu začalo špatně dýchat a měl teploty. Zavolali jsme záchranku, ta nás odvezla na dětské oddělení v Mostě. Petříkovi odebrali krev a dali ho inhalovat jeho stav se lepšil. Avšak výsledky krve ukázaly problém. Informovali nás, že může jít o leukémii, ale že to může způsobit i viróza kterou Petřík prodělával.

Čekali jsme víkend na další test a v pondělí to přišlo - podezření na leukémii. V 11 hodin dopoledne nám to oznámili a v 13:00 byl naplánován převoz na Onkologickou kliniku v Motole. V Motole nás přijali na oddělení JIP, kde okamžitě začali s vyšetřováním. Následoval odběr kostní dřeně, lumbální punkce...
Péťa wgV tu chvíli se nám zhroutil celý svět. Náš vytoužený syn má strašnou nemoc. Leukémie se potvrdila. Náš syn má v 9. měsících diagnózu akutní lymfoblastická leukémie. Petřík měl zasaženy ledviny a kostní dřeň. 3. prosince nás pouštějí domů s tím, že budeme dojíždět na onkologický stacionář v Motole. Prošli jsme úspěšně dvěma bloky chemoterapií bez vážnějších problémů, avšak výsledek genetiky kostní dřeně ukázal že Petřík má špatný gen. A tak přišlo další rána. I na vzdory dobrému stavu Petřík musí podstoupit transplantaci kostní dřeně.
Péťa wf
Teď jsme ve fázi že čekáme na výsledky genetiky našich starších dětí, jestli budou vhodnými dárci. Avšak s pravděpodobnost je pouze 25%. Dál podstupujeme chemoterapie a čekáme. Budoucnost se nám rozplynula a dnes nevíme co bude druhý den." - Petra, maminka Petříka

Péťa wc

Vyzýváme všechny mladé lidi do věku 40 let, zaregistrujte se do registru dárců kostní dřeně. Dáte tak naději na život nejen Petříkovi, ale i dalším 20 prťatům v ČR které stejně jako Petřík čekají na svého záchrance. A také dalším dětem i dospělým, po celém světě. To proto, registry dárců jsou celosvětově propojeny.
Péťa wh Darujte kostní dřeň, ať Petřík a další děti, odjedou v životě co nejdál. Chtějí žít. 

"Prosím, zapište se do registru dárců dřeně, nikdy nevíte, kdy dáte šanci na život někomu, pro koho je to jediná možnost zůstat mezi námi, nebo kdy pomoc bude potřebovat někdo z vašich milovaných. Třeba to budete zrovna vy, kdo zachrání moji Nikolku, Petříka, Toníka, Anežku a další děti, které bojují s leukémií." - Káťa a Niki 

CHCEME ŽÍT - výzva dalších bojovníků AVALONE, dětí bojujících s leukémií a jejich rodičů - http://pali.avalone.cz/news/336/50/CHCEME-%C5%BD%C3%8DT.-V%C3%BDzva-d%C4%9Bt%C3%AD-bojuj%C3%ADc%C3%ADch-s-leuk%C3%A9mi%C3%AD

Napište nám na mail, či kdykoliv zavolejte. Poradíme Vám, jak se nejrychleji zaregistrovat do registru dárců kostní dřeně, v blízkosti Vašeho bydliště, či na veřejných akcích. 
iv@avalone.cz, tel. 702 960 090 
Kabát výzva w 23

Podmínky vstupu do registru

- věk od 18 do 40 let věku (do 41. narozenin)
- výborný zdravotní stav
- bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce)
- hmotnost více než 50 kg
- veřejné zdravotní pojištění platné v ČR

Registrace nebolí, trvá pouze 8 minut Vašeho času. Dá však NADĚJI NA ŽIVOT Petříkovi a všem dalším dětem i dospělým, kteří bojují s leukémií, umírají a s nadějí čekají na svého zachránce. 

Od června do září 2023, každý víkend, nás najdete na veřejných akcích a festivalech po celé ČR. Zde Vám poradíme s registrací, zaregistrujeme. 
Bezpečný den Sedlčany: 9.6. 2023
Festivaly
Karpaty fest: 30.6. - 2. 7. 2023,
Pekelný ostrov: 7.-9. 7. 2023,
HRADY CZ:
Točník 14.-16.7. 2023
Kunětická hora 21.-23.7. 2023
Švihov 26.-30.7. 2023
Rožmberk nad Vltavou 4.-6. 8. 2023
Veveří 11.-13. 8. 2023
Hradec nad Moravicí 18.-20.8. 2023
Bouzov 25.-27.8. 2023
Bezděz 1.- 3. 9. 2023 

Zaregistrovat se můžete také na jakémkoli transfuzním oddělení nemocnic v celém Česku.
Dále přímo v dvou českých registrech dárců dřeně buď v Praze v Českém registru dárců krvetvorných buněk IKEM: https://www.darujzivot.cz/, kde registrují do 41 let - prosím volejte přímo do dárcovského centra, tel. +420 702 287 341, +420 606 816 772, v čase 7.00-14.00. 
Nebo v ČNRDD v Plzni, kde registrují do 36 let: https://www.kostnidren.cz/

Kabát ZivotNejenProMatejeATonika w
Péťa wd

Ještě jednou a stále, děkujeme za jakoukoliv pomoc. Hraje se o ČAS.
AVALONE - Iv. Nikitinská, Petra Kohútová
Péťa we

Na životech dětí záleží. 

 

Text: Iv. Nikitinská, Petra Kohútová, foto: Avalone, Petra Kohútová, Daniel Camera, Josef Beník 


 

HRAJE SE O ČAS. Hledáme dárce pro Petříka