Anička

Skutečný příběh o KRÁSNÉ A STATEČNÉ ANIČCE
"Žili jsme poklidný život do doby, než naše starší 8letá dcera Anna Marie, začala mít vysoké horečky. 
Anička wc
V dubnu, v loňském roce 2022 dne 9.4. začal nekonečný boj. Dcera měla vysoké horečky celých 11dní, k tomu rýmu doprovázející slabým kašlem. Na pohotovost i k dětské lékařce jsme jezdili po celou dobu, kde nám nabrali jen CRP, který bylo vždy nízké a tak nás poslali domu s tím, že to je jen ,,viróza". Od prvního okamžiku se nám to nezdálo, věděli jsme, že je něco v nepořádku, ale pořád jsme doufali, že se to zlepší. Anička byla po celou dobu bledá, na stehně měla velikou modřinu. Desátý den se dceři zvětšila uzlina na tváři a po tel. domluvě s naší dětskou MUDr., bylo podezření na příušnice. Tentýž večer jsme opět vyrazili na pohotovost a to se nepotvrdilo. Byla nám tam 2× odebrána krev z prstu a přístroj měl poruchu. Jeli jsme domů s nepořízenou. Následující den, dne 21. 4. 2022 jsme dorazili k dětské MUDr. na kontrolu, kde měla Anička opět vysokou horečku, odebrala se poslední krev z prstu a bylo zjištěno, že má nízký počet hemoglobinu. Okamžitě nás poslali na příjem do Mladé Boleslavi. Odebrali nám po dlouhých 11 dnech KO, udělali SONO břicha a během 2 hodin se zjistilo, co se děje… " - Lenka, maminka Aničky 
Anička w f
Vaše dcera má akutní leukémii"- vyslechli rodiče osmileté Aničky přesně před rokem.

"Byl to šok, obrovská rána pro nás, která se nedala slovy vyjádřit. Následoval převoz do motolské nemocnice a spustilo se kolečko nejrůznější zákroků: kostní dřeň, lumbální punkce, kortikoidy a chemoterapie. Anička přestala chodit a jíst...Měla silné křeče v bříšku a nožičkách. Od začátku léčby polykala prášky, ale jak se stupňovali chemoterapie, kde jí nebylo vůbec dobře (zvracela),už to nešlo dostat do sebe. Psychika se podepsala a tak nám doktoři museli zavést sondu, kvůli lékům, aby to pro ní bylo jednodušší. Anička se nám začala psychicky vypínat, protože to už nezvládala,  poté psychické stránce. Bylo podezření na epilepsii, která se zaplať pán bůh nepotvrdila." - Lenka Mašlarová, maminka Aničky.
Anička wb
Příběh statečné Aničky má po roce léčby další pokračování: 
„Dnes je to přesně 2 týdny, kdy si Anička zlomila nožičku, aniž bychom o tom vůbec věděli. Stalo se to nešťastnou náhodou, když se chystala zrovna spát. Nakopla se o postel a ani se o své bolest nezmínila. Myslela si, že bolest odezní. Možná i proto, že je zvyklá na bolest daleko větší.
Další 4 dny poté, chodila zvláštně a my to přisuzovali léčbě. Ráno, v den kontroly, už nemohla na nožičku ani došlápnout bolestí, jak to bolelo a moc plakala. Paní doktorka nás poslala ihned na rentgen a tam už se zjistilo, že Anička má zlomený kotník. Anička se nám svěřila, jak se to stalo.
Byli jsme zaskočeni tím, jak to statečně dokázala zvládnout. Když nám dávali sádru ani neplakala, je to prostě bojovnice a může nás co učit!
Sádru máme mít na 3-4 týdny. Blížíme se v současné době do udržovací léčby, kde nás čekají kortikoidy a pár chemo ještě, " popisuje další trápení Aničky její maminka.
Anička waa
Anička wa

27.8.2023 
"25. května jsme šli do udržovací léčby, kde vlastně se ruší nízkobakteriální dieta a je to už víceméně "rozvolněné", ale my jsme ještě stále byli obezřetní, protože jsme měli zaveden CŽK. Kontroly byli jednou za týden a my si konečně užívali to, že můžeme být v klidu doma. Byla potřeba, aby Anička absolovovala i rehabilitace takže jsme to spojovali s kontrolou pokaždé. Už jsme se těšili na školu, spolužáky.... tím pádem nám museli zavést porta a vyjmout CŽK.

Anička wsrpen 23Jenže chvíli poté přišel zásadní zvrat! Dne 16.8. Aničku čekala lumbální punkce a ještě tentýž den nám bylo oznámeno to, co nechcete slyšet!!! "Vrátilo se Vám to a budete muset podstoupit transplantaci kostní dřeně."
...
Boj začal.
Anička wsrpen 23 bDne 1.12. 2023 Aničce byla transplantována kostní dřeň. Dárcem jí byla její vlastní malá sestřička Amálka. 
Anička a Amálka a Od prvního začátku léčby naší Aničky, jsme věděli, že je její mladší sestřička Amálka vhodným DÁRCEM, pro případ nouze. Do poslední chvíle jsme věřili, že to potřeba nebude, že to zvládneme bez TRANSPLANTACE, ale život nám píše někdy řádky sám...

Když se holčičky dozvěděly, že DÁRCEM Aničky je Amálka, obě to mile překvapilo! Amálku čekalo několik předtransplantačních vyšetření - UTZ plic, EKG a různé druhy odběrů krve.
Vše zvládla s úsměvem a velkým odhodláním POMOCI sestřičce!

Náš velký den ,,D" v den TRANSPLANTACE byl opravdu silný pro všechny, po emoční stránce.
Amálka před odběrem krve měla úsměv na tváři , zvládla to vše na výbornou!
Holčičky si byly celou dobu oporou a jedna druhou podporovala do poslední chvíle.
Jsme pyšnými rodiči, kolik toho obě naše statečný LÁSKY zvládly! “ - Lenka Mašlarová, maminka Amálky a Aničky

Amálka je jedním z nejmladších dárců na světě. Je jí pouhých 7 let. Odběr kostní dřeně zvládla na výbornou.
„Vše zvládla s úsměvem a velkým odhodláním POMOCI sestřičce. "
Amálka Aničce zachránila život.
Anička a Amálka b
Anička a Amálka c Anička a Amálka s maminkou :) 
Anička, Amálka a Lenka
Aničko, všichni na Tebe moc myslíme a přejeme Ti ŽIVOT, brzké a plné uzdravení. A pak už stálé zdraví, štěstí, lásku, humor, kamarády a splnění všech Tvých krásných přání. 
Anička, Amálka a Lenka c

Bohužel však tak statečných dárců kostní dřeně, jako je Amálka, je stále málo. Každé čtvrté dítě, či dospělý, umírající na leukémii, se svého dárce nedočká a zemře.
Měníme to. Změníme to.
Zapište se prosím do registru dárců kostní dřeně. Dáte tak NADĚJI NA ŽIVOT dětem i dospělým.
JAK a PROČ?
CHCEME ŽÍT - výzva k darování kostní dřeně, on-line přihlášení do registrů dárců kostní dřeně, informace o odběrových místech po celé ČR:  https://pali.avalone.cz/kostn%C3%AD-d%C5%99e%C5%88

Chcete-li pomoci Aničce v další léčbě a návratu do ŽIVOTA, budeme Vám vděčni za každou Vaši i finanční pomoc na transparentní účet AVALONE - variabilní symbol 111, heslo ANIČKA - 2901779401 / 2010. Celá částka bude předána mamince Aničky.

Na životech dětí ZÁLEŽÍ. 

Iv. Nikitinská, Lenka Mašlarová - maminka Aničky a Amálky. 


 

Anička